Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район
Контакти

Нено Димов събра предшествениците си на министерския пост по случай успешното европредседателство в сферата на околната среда

„Първият Закон за опазване на околната среда и ОВОС е приет 1991 г., когато Валентин Василев беше министър. Това бяха съвсем нови неща и не бяха чувани в България“, припомни Нено Димов.  „По времето на Евдокия Манева се приеха осем закона, нова структура, настъпи фундаментална промяна. Цялата програма „Натура“, която сега толкова много е дискутирана, се обособи по времето на  Джевдет Чакъров. Продуктовите такси за пластмасовите торбички бяха пробив, нещо новаторско, което направи Нона Караджова. Излишно е да говоря за последните години с Ивелина Василева, която и сега помага като председател на Парламентарната комисията по околната среда и водите. Това е  много дълъг  период,  който за мен завърши успешно с края на европредседателството“, подчерта министърът. „По време на председателството разгледахме ключови теми, каквито са кръговата икономика и замърсяването на въздуха. Тези теми нямаше да може да бъдат поставени и да имаме този  успех, ако не беше труда на всички нас“, каза още Нено Димов.

От името на присъстващите Евдокия Манева благодаря за жеста на министър Димов и за това, че той отчита направеното от хората преди  него в МОСВ. От името на своите колеги тя заяви готовност да  помагат, всеки в своята сфера, за да продължи да се утвърждава авторитетът на министерството. „Целта на всички ни е да вървим напред, да работим за усъвършенстване на законодателството и постигане на целите за опазване на околната среда“, увери колегите си Ивелина Василева.

В срещата участваха почти всички бивши министри – Валентин Василев, Иван Филипов, Евдокия Манева, Джевдет Чакъров, Нона Караджова, Светлана Жекова, Ивелина Василева и Ирина Костова. Специално обръщение към колегите си направи и служебният министър през 2013 г. Юлиян Попов. „Темите за качеството на въздуха и кръговата икономика като приоритети на председателството бяха изключително навременно избрани и наложени“, посочи Попов. Той благодари  на министър Димов и екипа му, като отбеляза, че и неговата работа като човек, който се движи в международни среди, вече ще бъде по-лесна. Вместо да се бори с нагласата на партньорите „а бе, България!“, вече ще се възползва от нагласата „аха, България!“.